
Columbarium FAQs 
 
 
Q. Does the Catholic Church allow cremations? 

A. In the early years of the Church, during periods of persecution, the bodies of Christians 
were burned as an insult to the Christian belief of the resurrection of the body. For this 
reason, the Church for many centuries did not allow cremation since it was associated 
with disrespect and mockery of belief in the resurrection. Centuries later, this is no longer 
the case and people today no longer associate cremation with those ideas. 
In May 1963, the Vatican Congregation of the Doctrine of Faith lifted the prohibition 
forbidding Catholics to choose cremation. This permission to be cremated was 
incorporated into the revised Code of Canon Law of 1983 (Canon No. 1176) as well as 
into the Order of Christian Funerals. 
The Bishops of the United States and the Holy See have authorized the celebration of a 
Catholic funeral liturgy with the cremated remains present. The Church does not prohibit 
cremation. 
In 1977, the bishops of the United States published a booklet called Reflections on the 
Body, Cremation, and Catholic Funeral Rites that presents pastoral guidelines for 
Catholics who choose cremation. In part the U.S. bishops say: 
“The remains of cremated bodies should be treated with the same respect given to the 
corporal remains of a human body. This includes the manner in which they are carried, 
the care and attention to appropriate placement and transport, and their final disposition. 
The cremated remains of a body should be entombed in a mausoleum or columbarium; 
they may also be buried in a common grave in a cemetery. The practices of scattering 
cremated remains on the sea, from the air, or on the ground or keeping cremated 
remains on the home of a relative or friend of the deceased are not the reverent 
disposition that the Church requires.” 
A common practice is the entombment of the cremated remains in a “columbarium.” It is 
an arrangement of niches, either in a mausoleum, a room, or wall into which an urn or 
other worthy vessel is placed for permanent memorial. 

 
 
R. Do you have to be a registered parishioner at Our Lady of Mercy to be inurned in the Garden 

of Peace Columbarium? 
A. No, you do not have to be a parishioner at Mercy. Many niches have already been 

purchased by people outside the Mercy parish. The priest or deacon from your home 
parish is welcome to preside at the committal of your cremains. 

 
 

S. I’m Catholic but my spouse isn’t, can we both have our ashes inurned in the Garden of Peace 
Columbarium? 
A. Yes, you do not have to be Catholic to have your ashes inurned here. The non-Catholic 

decedent may have a minister from their faith perform the committal service with prior 
pastoral approval from Our Lady of Mercy. 



Q. What is included in the price of the niche? 
A. The price includes two bronze box urns, 2 niche openings and closings, the inscription of 

names and dates on the faceplate. It also includes perpetual care to maintain the 
grounds. Niches come in two sizes, both of which accommodate two urns. The small 
niche is $5,800 and the large niche is $8,500. 

 
Q. Can I sell my niche or give it to someone else if I choose? 

A. Yes, niches may be sold or donated (given) to someone. Because there are strict legal 
requirements regarding the cemetery records, you would need to coordinate plans and 
paperwork with the Columbarium Manager at Our Lady of Mercy. A title transfer fee 
would apply. 

 
Q. Are flowers or mementos allowed in the Garden of Peace Columbarium? 

A. Flowers may be on site for services held at the Columbarium but may not remain there. 
The grounds and surroundings will be beautifully landscaped to provide a prayerful and 
peaceful aesthetic. 


